Advies ERP Master-Data beheer

ERP Master-Data beheer

ERP Master-Data
Bedrijven beseffen niet dat in veel ERP systemen de Master-Data vervuild is. Prioriteit stellen aan Master-Data is veelal niet aan de order binnen bedrijven. Er is binnen bedrijven zelden iemand die zich actief met het opschonen c.q. beheer van Master-Data bezig houdt, het wordt gezien als een kostenpost. DEINSA kan U hierin adviseren en ondersteunen.

Onaangenaam verrast
Doordat in het ERP systeem de Master-Data vervuild is worden er kosten gemaakt die niet nodig zouden zijn geweest. Door een opschoningsactie over de ERP-data heen te laten gaan worden deze gemaakte kosten zichtbaar gemaakt. Bedrijven zijn dan vaak onaangenaam verrast van de kosten die bespaard hadden kunnen worden bij een juist Master-Data beheer.

Gevolgen op voorraadniveau
Wanneer bedrijven onvoldoende gedisciplineerd met Master-Data omgaan krijg je fouten en gaat dit geld kosten. Veel van deze kosten zijn indirecte kosten in de vorm van tijd en arbeid en daarom niet direct inzichtelijk. Te hoge voorraden, dubbele voorraden of wellicht te lage voorraden, wacht en zoektijden etc. schaden de organisatie. Omdat het indirecte kosten zijn zien financiŽle afdelingen deze kosten veelal over het hoofd.

MDM Master Data Management
Veel van de fouten (lees kosten) ontstaan al door het onjuist vullen van de Master-Data. Het niet aanpassen van onjuiste of verouderde data verergert deze situatie. Het is van groot belang dat een MDM systeem aanwezig is, zo niet dan moet deze worden opgezet. Het uiteindelijk MDM is geen tussendoortje en is niet even tussendoor gedaan. Dit is een levendig proces wat op elk willekeurig moment beheerst moet blijven. Hierdoor wordt puinruimen in de toekomst overbodig en is het een win-win situatie voor alle belanghebbende.

Tevreden collega’s
Vooral collega’s op de werkvloer hebben last van de onjuiste Master-Data. Zij maken als laatste gebruik van deze data, enkele voorbeelden zijn: Omschrijving artikel onjuist en komt niet overeen met wat er daadwerkelijk in het magazijn ligt. Voorraadniveau klopt niet, het zou er moeten liggen maar de voorraad is er niet. Bestelling wordt geplaats bij een leverancier maar de leverancier geeft aan dat de bestelling (lees Master-Data) onvolledig of onjuist is of erger nog, de leverancier levert een verkeerd product. De klanttevredenheid van de collega’s zal hierdoor onder het gewenste niveau zijn en dit is dan alleen nog intern.

Tips / valkuilen
Vijf tips voor een goede Master-Data:
- Bepaal de data standaarden, consistentie en eigenaarschap
- Procedures, werkprocessen, aanleveren data etc.
- Breng de toegevoegde waarde van juiste Master-Data onder de aandacht
- Controleer Master-Data op regelmatige basis
- Maak de datastroom zichtbaar voor de belang hebbende
- Besparen op inkoop- en logistieke kosten

© Deinsa 2020 | design by Deinsa